Palvelus- ja pelastuskoirat

Palveluskoirakoelajit

HSKH:ssa harrastetaan aktiivisesti palveluskoiratoimintaa. Eniten harrastetaan hakua, pelastuskoiratoimintaa ja jälkeä. Palveluskoirakoelajit ovat avoimia vain palveluskoiraoikeudet omaaville puhdasrotuisille koirille.

Palveluskoirakoelajit jaetaan seitsemään eri lajiin:

  1. Jälkikoe (PAJÄ)
  2. Viestikoe (PAVI)
  3. Hakukoe (PAHA)
  4. Etsintäkoe (PAEK)
  5. Opastuskoe (PAOP)
  6. Valjakkohiihto (PAVE)
  7. Suojelukokeet (PASU)

Lisäksi palveluskoirakoelajeihin kuuluvat:

  • Erikoisjälki (FH/PAEJ)
  • Käyttäytymiskoe (BH/PAKK)
  • Pelastuskoe

Lisätietoa palveluskoirakoelajeista Suomen Palveluskoiraliiton sivulta: https://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/palveluskoirakoelajit.html 

Pelastuskoiratoiminta

Toisin kuin palveluskoiralajit, pelastuskoiratoiminta on avoinna kaikille koirille. Pelastuskoiran tulee olla hyväluonteinen ja peloton, terve ja riittävän suorituskykyinen selviytyäkseen esteistä ja jaksaakseen työskennellä riittävän pitkään.

Koiran ohjaajan tulee kehittää myös omaa osaamistaan, mm. erilaisilla etsintä-, ensiapu-, suunnistus- ja viestintävälinekursseilla. Pelastuskoiratoiminta on vaativaa pitkäjänteistä työtä, mutta tarjoaa meille jokaiselle mahdollisuuden auttaa hädässä olevaa lähimmäistään. Kokeisiin saavat osallistua kaikki 14 kk täyttäneet, myös rekisteröimättömät (mutta tunnistusmerkityt) koirat. Koiran totutus lajiin ja koulutus voidaan toki aloittaa jo paljon ennen 14 kk ikää.

Kansallinen pelastuskoirakoe käsittää hallittavuus-, jälki- ja henkilöetsintäosuudet ja rauniokoe tottelevaisuus-, ketteryys- sekä raunioetsintäosuudet. IPO-R kokeet käsittävät tottelevaisuus-ketteryysosuuden ja jonkin kolmesta lajista: jälki, haku, raunio.

Koelajit

Kansallinen pelastuskoirakoe (PEKO-T)
Rauniokoe
IPO-R kokeet

Lisätietoa pelastuskoiratoiminnasta Suomen Palveluskoiraliiton sivulta: https://www.palveluskoiraliitto.fi/pelastuskoiratoiminta.html 

Yhteystiedot

PeeKoo-jaoksen vetäjä     Hanna Salovuori

PeeKoo-jaoksen sihteeri   Emma Karlsson

Yhteystiedot: peekoo@hskh.net

PeeKoo-jaoksen koulutusvastaava (ryhmäpaikkakyselyt ym)
Pipsa Sahrman
peekoo@hskh.net