Pelastuskoirat

Toisin kuin palveluskoiratoiminta, pelastuskoiratoiminta on avoinna kaikille koirille. Pelastuskoiran tulee olla hyväluonteinen ja peloton, terve ja riittävän suorituskykyinen selviytyäkseen esteistä ja jaksaakseen työskennellä riittävän pitkään.

Koiran ohjaajan tulee kehittää myös omaa osaamistaan, mm. erilaisilla etsintä-, ensiapu-, suunnistus- ja viestintävälinekursseilla. Pelastuskoiratoiminta on vaativaa pitkäjänteistä työtä, mutta tarjoaa meille jokaiselle mahdollisuuden auttaa hädässä olevaa lähimmäistään. Kokeisiin saavat osallistua kaikki 14 kk täyttäneet, myös rekisteröimättömät (mutta tunnistusmerkityt) koirat. Koiran totutus lajiin ja koulutus voidaan toki aloittaa jo paljon ennen 14 kk ikää.

Yhteystiedot

PeeKoo-jaoksen vetäjä Hanna Salovuori

PeeKoo-jaoksen sihteeri Emma Karlsson

                                     Yhteystiedot: peekoo@hskh.net

PeeKoo-jaoksen koulutusvastaava (ryhmäpaikkakyselyt ym)
Pipsa Sahrman
peekoo@hskh.net 

Pelastuskoiralajit


 • Kansallinen pelastuskoirakoe käsittää hallittavuus-, jälki- ja henkilöetsintäosuudet ja rauniokoe tottelevaisuus-, ketteryys- sekä raunioetsintäosuudet. IPO-R kokeet käsittävät tottelevaisuus-ketteryysosuuden ja jonkin kolmesta lajista: jälki, haku, raunio.

  Kansallisessa pelastuskoirakokeessa sekä IPO-R kokeissa koesuoritukset arvostellaan arvosanoin ja pistein.

  Kansallisissa rauniokokeissa ei koesuorituksista anneta pisteitä vaan tuomari arvioi koiran suorituksen, joko hyväksytyksi tai ei hyväksytyksi.

  Koiranohjaajan tulee kehittää myös omaa osaamistaan, mm. erilaisilla etsintä-, ensiapu-, suunnistus- ja viestintäkursseilla.

  Koelajit

  Kansallinen pelastuskoirakoe (PEKO-T)
  Rauniokoe
  IPO-R kokeet