Toko eli koirien tottelevaisuuskoulutus on erittäin hyödyllistä kaikille koirille rodusta riippumatta. Koulutuksessa on tarkoitus parantaa ja vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja ohjaajalle oikeanlaista koirankäsittelytaitoa. Tottelevaisuuskoulutus antaa myös hyvän pohjan kaikkien muiden koiraharrastuslajien aloitukseen.

Toko:ssa voi myös kilpailla jos halua ja innostusta riittää. Kilpailuja kutsutaan tottelevaisuuskokeiksi. Kokeessa testataan ohjaajan ja koiran välisen yhteistyön ja koulutuksen tulosta. Kokeen alimman luokan, alokasluokan, liikkeistä monet kuten luoksetulo, mukana seuraaminen ja paikallaan odottaminen, ovat hyödyllisiä kaikissa tilanteissa koiran kanssa toimiessa. Ylemmät luokat sisältävät vaativampia liikkeitä, kuten tunnistusnouto ja ruutu.

Yleisiin koulutuksiin voi mennä aikaisintaan kunnes ensimmäiset rokotukset ovat kunnossa eli n. 4 kuukauden iässä. Toki myös vanhemman koiran kanssa voi aloittaa tottelevaisuuskoulutuksen – varsinaista yläikärajaa tuskin voi asettaa, jos koira muuten on terve ja pirteässä kunnossa.

Tottelevainen koira kerää katseita positiivisessa mielessä ja edistää koiramyönteisyyttä yhteiskunnassamme!

HSKH SM joukkue 2018

Kuvassa kultaa voittanut HSKH:n toko SM-joukkueen koirat 2018
Kuva: Anna Silvan